Dječija i preventivna stomatologija

Djeca za nas predstavljaju posebne pacijente, čije je povjerenje izuzetno teško dobiti, no jednom stvorena veza između vašeg djeteta i njegovog stomatologa, važna je za cijeli život i zdravlje vašeg djeteta.

U stomatološkoj ordinaciji Mišeljić ulažemo veliki napor u privikavanju nekooperativne djece, djece sa izuzetnim strahom od stomatologa. Najčešći uzroci straha kod djece nastaju zbog prijašnjih loših iskustava kod onih stomatologa koji za djecu nemaju vremena ali ni znanja u radu s djecom i često nažalost ni volje. Naime dječja stomatologija je zasebna specijalistička grana upravo zbog kompleksnog pristupa djeci te je od vašeg interesa da oralno zdravlje svog djeteta povjerite specijalisti dječije stomatologije.

S obzirom da je preventiva osnovni pojam u liječenju kod moderne stomatologije, posebno težište dajemo prevenciji kod djece i odraslih. Sve preparacije zuba radimo prema načelima minimalno-invazivne stomatologije gdje se maksimalno čuva zdravo zubno tkivo.

Pečaćenje ili zalijevanje fisura stalnih zuba, predstavlja najbolju metodu prevencije karijesa, a radimo je sa modernim kompozitnim i smolastim materijalima koji omogućavaju visoki stepen prevencije duži niz godina. Prim dr Ajša kao dugogodišnji specijalista dječije i preventivne stomatologije ima veliko kliničko iskustvo o različitim metodama prevencije karijesa, pečaćenja fisura, ispuna mliječnih i stalnih zuba kao i liječenju dentalnih trauma.

 

Dječja stomatologija

Pedodoncija ili dječja dentalna medicina dio je dentalne medicine koja se bavi prevencijom i liječenjem zubi kod djece.

Oralno zdravlje djece započinje pravilnim navikama održavanja oralne higijene koje djeca mogu usvojiti u ranoj dobi i tako preventivno utjecati na nastanak karijesa na mliječnim, a kasnije i na trajnim zubima.